tutorial post title ada background


hello,,ary ni nak buat tutorial plak !! tutorial ni mesti semua orang dah taw  dah kan ! so,sape yang dah tahu tu tak pe lah yer,,ini stuju kan khas kepada newbies jelah kalau boleh !!
firstly aku nak creditkan dekat kak una..sebab tutorial ni lah aku blaja dary kak una...

okey,,mari kita mule yer ~

washed denim

ni untuk border macam ni yer...


dashboard-edit HTML-tick expand widget

korang cari .post-title {

bila dah jumpa,korang copy code bawah ni

background-color: #FFFEFF;
border-top: 2px solid #B6B6B6;
border-bottom: 2px solid #FFC6C6;
padding: 3px;
}

dah copy ?? then pastekan dekat bawah .post-title {

kalau korang nak bagi ade background kan ?? korang boleh la tukarkan code 

background-color: #FFFEFF;

kepada coding yang baru ni..copy code bawah ni and korang gantikan ye, ganti code ni background: url(URL IMAGE);  
URL IMAGE tu korang ubahlah yer !! then siap !!

kali ini untuk border macam ni plak

korang copy code bawah ni and paste kat bawah  .post-title { taw !
border: 1px dashed #BDBDBD;
background: url(URL IMAGE);
border-bottom-right-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-left: 1px solid #999999;

pink-ubah lah kepade solid ataw dotted
purple-warna border
merah-background
oren-jenis2 border

kali ini untuk border macam ni plak ~

copy code bawah ni n pastekan dekat bawah  .post-title {

text-align:center;
-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
border-bottom: 5px solid #9E92FC;
background : #D5CFFF;

dah paste ?? kalau korang nak yang ade background kan,,same jugak macam kat atas , korang ubah code background : #D5CFFF;  kepada code background: url(URL IMAGE);

purple-text korag tu dekat center,right or left
oren-bentuk border
hijau-solid,dotted or dashed
pink-warna border bawah

kalau korang nak bermacam2 bentuk border,korang boleh pergi sini yer !

simple template 

korang just cari code 
h3.post-title, .comments h4 {

then,paste je code border2 kat atas tu bawah h3.post-title, .comments h4 { ni ye. 
then save !! kalau nak lebih kreatif,ubah2 la coding tu yer !!!

dah siap semua preview and save !!
tak paham tanye yer !!


selamat mencuba.....
credit too kak una.....

No comments: