tutorial-macamane syapik melukis doodle ?? jom try

Photobucket
gedebuk !!! aduihhh ! saketnye !! 
eh2,,,trjatuh plak la ! sorry !! excited sangat nak buat tutorial ni kan !! hmmm~ what ever !!
eh2,,korg mesti tertanye2 kan,,macamane la aq lukis doodle ni !#mybe tak semua pon nak taw ! ade jugak yg request suruh aq buat tutorial ! so,,aq pon buat la !! demi korang !! aq sanggup buat ape2 saje eh ! haha~~#baik tak ?? kih3..
hmmm,,macamane yer ?? macam ni ?? hah,,macamane ?? tengok la tutorial ni !!
okey,,kalau nak tahu macamane aq lukis doodle yg tak seberape comel ni kan,,korang tengok tutorial ni eh ! enjoyy >-<
tutorial ni panjang taw,,harap2 korang tak jemu lah !

first,korang bukak photoshop korang tu,then kalau dah bukak,klik new di hujung belah kiri yer !

bila dah bukak tu,,korg adjust la width dengan height dye !! aq sarankan korg pilih
width- 270
height- 400
baru santek siket !! kalau nak besar ke,,ikot suke hati korg la,,,dah siap adjust,klik tombol ok !

seterusnya,klik brush tool yeh !

dah klik brush tool tadi,korg right klik..lepas tu akan keluar pop-up macam tu ! korang adjust la,,paling sesuai sizenye kalau nak lukis doodle ni pilihla size 4 ataw 5 taw !


selepas tu kan,,korang korang ikot je number kat dalam gamba tu eh !! 
gamba kat atas tu nak pilih untuk nak melukis doodle tu ! pilih warna hitam je !

okey,,,dah pilih warna kan,korang klik plak kat pen tool,lepas tu klik icon yg kat dalam gambar tu yer..

selepas tukan,,kite boleh la bermula ! korang klik kat atas layer tu macam kat gamba atas ni ye ! sebelah kanan satu,sebelah kiri satu !!

apabila dah buat satu garesan macam gambar atas tu kan,,korang right klik pulak kat pen tool tu eh ! right klik dan pilih add anchor point tool.

korg dah tekan add anchor point tool tadi kan ?? langkaah seterusnya adalah korg klik kat tengah2 antara garisan tu taw !

seterusnya adalah ,,korang kene tarek yang tengah2 tu ke bawah untuk menghasilkan lengkung di bahagian muka !! 

selepas itu kan,,korg boleh adjust yang aq bulatkan tuadjust lah bagi menjadi betul2 bulat dan menghasilkan bentuk muka !

bila dah berpuas hati dngan bentuk yang korang hasilkan kan ?? korg right klik dan akan keluar pop-up macam kat atas tu taw ! korang pilih lah stroke path !

dan lepas tu akan keluar pop-up macam gamba atas tu ! korg pilih brush taw,jangan pilih lain ! dah pilih tu,klik ok !

selepas tu ! korg ulang2 balik langkah yg kat atas tu untuk melukis rambut dah seterusnya eh !! ulang2 sahaja ! semua bahagian lukis atas satu layer je taw ! tak yah buat atas layer lain !!

hasilnya korang akan dapat macam kat atas tu taw !! ikut lukisan korang la eh !

okey,,sekarang ni masa untuk kita mewarna pulak eh !! untuk proses mewarna ,,korang mesti klik new layer untuk setiap bahagian,,contohnya bahagian baju,korh klik new layer,,bahagian rambut,muka dan sebagainya.. klik je icon dalam gamba atas tu eh !

okey,,dah ade dua layer !

selepas tu,korang klik move tool untuk menggerakkan layer !!

selepas itu,,bila dah klik kat move tool tu,,korang tarek layer 2 tu bawak naik keatas !..
hasilnya,,korang akan dapat tengok,layer 2 ade dekat bawah,,layer 1 ade dekat atas macam gamba atas tu..

seterusnya,,untuk mewarna,,korg klik brush tool,lepas tu right klik dan pilih size brush tu ! dan klik ok !! size brush tu tak kira korg nak ambik besa mane...

untuk memudahkan korg nak mewarna,,korang zoom la,,senang siket nak mewarna n lebih kemas !

lepas tu,korg boleh la pilih warna..ikot je nombor yg aq dah labelkan tu taw..
pilih la warne ape2 pon korg nak..

okey,,proses warna dimulakan !

tiba2 korang tengah mewarna,,warna tu terkeluar kan,korg pilih la eraser untuk memadamkan warna yg dah terkeluar tu ~ jangan risau !! lain kali wat kemas eh !

tengok,,dah tak de kan ?? hahah ~

untuk mewarna bahagian yang lain,,korg klik new layer lagi eh,,lepas tu letak kat bawah skali eh ! macam yg aq suruh buat kat atas tadi taw ! pilih move tool-new layer-grab layer tu n letak bawah skali !

pilih warna untuk mewarna bahagian yang lain!! macam aq,,aq nak warna bahagia muka plak ! so,,aq pilih la warne kat atas tu ! then klik ok !

hasilnya sperti di atas laa...

yg ini nak buat merah pipi plak !! first,,klik new layer,,kali ni layernye letak paling ataaaaaassss sekali eh !!! then,,pilih warna merah pipi !

okeh,warna lah kat pipi doodle tu !!

untuk memblurkan warna pipi tu kan,,klik filter-blur-gaussian blur !

akan keluar lah pop-up window macam gamba atas tu taw !! korang adjust lah bagi sesuai tahap blurnye ~ oke ??
siapla doodle korang tuu ~ sekarang untuk save plak ~

klik icon sebelah atas,kiri hujung tuu,,then save as !! ehh,,tak siap lagi~

dah klik save as tadi kan,,akan keluar pop-up macam gamba ats tu,,korg piih format PNG taw ! lepas tu klik button SAVE..

bile ade kuar pop-up macam gmba atas ni,,klik je okeh !!
siaplah doodle korang yg korg idam2kan tu akhirnya !

done !! senang je kan !! aq harap korg boleh bersabar time buat doodle ni eh !! doodle ni aq gune photoshop cs3,,photoshop lain pon boleh jugak ! jgn risau lah !! kalau ade ape2 yg korang tak paham,,komen yerr ! aq akan balas !! aq harap korang paham lah ye !!aq lukis untuk tutorial ni siple je,,korg lukis lah cantek2 eh !! aq nak tengok kalau dah siap nanti eh !!

selamat mencuba ye korang !!! tak paham tentang tutorial kat atas ??? tanye je kat kotak komen ! kalau jadi pon komen jugak eh !! aq nak tengok !

4 comments:

cik violet said...

chomel ;)

syapik naser said...

@cik violetthankyou,,tak nak cube ke ??

ArZ's Daughter said...

@syapik naser cmne nak download ps ? :)

syapik naser said...

@ArZ's Daughter pegi kat sini
wanhazel.blogspot.com
CEK BAHAGIAN TUTORIAL DYA OK