tutorial customize your shoutbox(cantikkan shoutbox)

Photobucket
yippi yai yai yippi2 yai !!
lagu pengakap kami ! lame dah rasenye tak menyanyi lagu pengakap !! skolah rendah dulu lah aq rajen masok pengakap ! masok je skolah menegah dah tak masok pengakap !! aq tukar aliran plak ke aliran kadet polis !! huuuu,,udah2 melabunnye !! \

kali ni ! aq nak wat tutorial nak cantikkan shoutbox . kalau yang dah taw ni diam je taw ! malu plak,,bese la,,aq bukan pro nak wat tutorial2 sume ni !! harapkan blogger hebat je aq boleh buat ni sume,,,hasil ciptaan aq,,siket je !! tu pon tak leh pakai kadang2 tu !!#simpati tak ?? haha

okey,,mai kite mule !! kepade sesape yang tak de shoutbox lagi tu,,pg la sign up cepat !
untuk pengetahuan korang ! shoutbox ni penting tak bagi semua pengguna2 blogger !! sebab shoutbox ni la penghubung antara kite semua taw ! kalau tak de shoutbox,,tak bertegur la kite !! nak tinggalkan komen ?? takkan nak harapkan itu je,,tak semua blogger suke komen2 ni kan ! so,,shoutbox la menjadi medium pnting untuk kite sebgai pengguna blogger !

okeh,,tu serba sedikit tentang ape yg aq nak buat kejap ni !!
aq mula kan eh !

sape tak de shoutbox tu sign up dulu kat 


bila korang dah pg kat page tu kan ! korang akan nampak macam gamba kat bawah ni !
kalau yg dah ade shoutbox ni korang log in  yer ! sape2 yg tak de sign up dulu ! tutorial ni dituju khas dekat orang yg dah ade shoutbox je eh ! tinggal nak mencantikkan lagi je !


sign up dulu macam gamba  bawah ni !
bila dah masok kan !! korang akan jumpe macam gamba bawah ni !!! lepas tu,,korang klik la style & colour kat dalam kotak display tu ~

klik style n colour eh !!

then,,akan kuar page macam bawah ni !!
time ni,,korang boleh la edit2 background ke,,tulisan ke,,macam la,,

bile dah edit semua tu kan !! korang scroll bawah dan save yer !
selepas tu,,korang balik ke setting balik ! klik je icon setting kat atas tu,,dan tekan labels dalam kotak display tu !

lpas tu akan kuar page macam bawah ni !!

korang scroll bawah lagi !! korang akan jumpe macam ni plak !

then,,korang boleh la ubah :

1- user online
2- website
3-message
4-refresh
5-shout
6-guest

hah,,korang edit la eh !! tulis lain siket ! tengok macam aq tukarkan kat atas tu !! 
lawak2 kan ! haha~

lepas tu scroll bawah lagi kalau korg dah puas aty mengedit

korang klik la save setting

hasilnya macam gamba bawah ni lah !! semua aq dah ubah kan !! warna,,ayat tu !!
lepas tu korg boleh la ambik kod nye !amik kod dekat yg aq dah petakkan tu yer !! right klik n copy !

pg design-page element-html/javascript dan paste !!

sape nak cantekkan lagi,,korang ikot plak step dibawah ni yer !

okey ! siap mengedit kan !!kite nak bubuh background plak !!
korang copy kod bawah ni 
<center><div style="border:1px dotted #A9BCF5;"><div style="background: url(URL BACKGROUND) repeat; padding: 5px;">TEXT</div>CODE SHOUTBOX</div></center>
okeh,,,mai kite tuka code atas tu
dotted-boleh tuka (dashed,solid) 
#A9CF5-boleh tuka ke warna lain,,nak senang klik sini
URL BACKGROUND-Korang boleh ambik kat sini,sini,sini,sini,sini,sini,sini, dan sini
CODE SHOUTBOX-kod shoutbox yg korang ikot tuto atas tu tadi lah yer!

dah edit sume tu kan,,korg paste la kt html/javascript eh !
*aq nak ingatkan,,sebelum buat sume kat atas ni kan,,korg edit2 la dulu kat WORDPAD dulu,,baru senang ! tak de bercelaru...

dan hasilnya macam di bawah ni !! santek kan !

eh2,,kalau korang nak jadi kecik macam gamba atas ni kan !! korg kene ubah kod kat shoutbox tu dulu taw..tengok bawah ni contohnya

korang tengok kat kod shoutbox tu,,,ade tulis height
korang ubah la eh ! gamba atas tu aq dah ubah kan siap2 ! nak cantek,,ubahkan la kepade 250 macam aq punye tu !!

then save !
nak cantekkan lagi tak ??? macam ni 


ade kotak n ayat dalam2nye bergerak2 !
okeh,,jom bertutorial !
ikot step di bawah..
dashboard > design > add gadget > HTML/JavaScript
lepas tu copy kod bawah ni yer
<div style="Background-image:url(
URL IMAGE); repeat; padding: 5px; border:1px solid #ead1dc; filter:alpha(opacity=80); border-radius:5px;"><center><marquee behavior="alternate">     YOUR OWN WORD.     </marquee></center></div><br />

jom tuka kod dye ~
oren- tu,,gamba backgroundnye#rujuk kat link background yg aq dah bagi kat atas tadi eh
merah-boleh ubah solid,dotted ataw dashed
ungu - warna border tengok sini
biru-boleh ubah left @ right..
hijau-ayat yg korg nak tulis lah ! 

dah siap then save lah !! ini boleh jugak kite buat jadi status kite ..

dah cantek kan shoutbox korg !! selamat mencuba !

                  http://aqupunyekesahbukankau.blogspot.com/
                  http://nurhafizahpija.blogspot.com/

No comments: